Spelen is voor een hond heel belangrijk. Spelen met een leuk hondenspeeltje waar een hond helemaal gek op is, spelen met het baasje en natuurlijk spelen met soortgenoten. Spelen heeft ook een belangrijke functie, tijdens spel passeren veel verschillende lichaamshoudingen en gedragingen de revue. Tijdens spel leert een hond zijn eigen grenzen en de grenzen van andere herkennen en sociale vaardigheden eigen maken.

Spel hoort leuk en gelijkwaardig zijn. Honden spelen samen, eerst rent hond A voorop even later hond B enz. Sommige honden houden van rennen andere honden zijn meer van het stoeien. Honden kunnen elkaar uitnodigen tot spel door een zogenaamde spelboog in te zetten.  Tijdens spel is het vrij normaal dat er stresssignalen worden gezien, maar zoals bij alles is “te” niet goed. Wanneer de spanning bij een hond te hoog oploopt is het tijd om het spel rustig te beëindigen. 

De signalen die honden afgeven tijdens spel gaan heel snel. Voor ons als baasjes soms lastig te volgen. Wanneer is het niet meer leuk en kun je het beste het spel stoppen? In het artikel “Lichaamstaal” op de cursistenpagina staan een aantal stresssignalen beschreven en uitleg over lichaamshouding. Wanneer je ziet dat een hond, en dat kan jouw hond of de andere hond zijn, het niet meer leuk vindt dan beëindig je rustig het spel door bijvoorbeeld je hond bij je te roepen en door te lopen. Soms gromt een hond tijdens spel of geeft het een snauw, een veel gemaakte fout is de hond die dit doet op zijn of haar donder te geven. Omdat alles zo snel gaat in spel is het soms lastig te zien wat er is gebeurd. Het zou dus zomaar kunnen dat de grommende hond gromt omdat de andere hond te ver gaat en bijvoorbeeld pijn veroorzaakt. De grommende hond geeft op die manier dus zijn grens aan. Reageert de ander hond hier niet op dan is dit ook weer een duidelijk signaal om het spel op een rustige manier te beëindigen. Voor sommige honden is het lastig om de grens aan te geven en zij worden dan ook vaak overlopen. Als je als eigenaar dit ziet gebeuren dan is het wederom verstandig om het spel weer rustig te laten eindigen. Spelen is heel intensief, zeker voor jonge honden en de senioren. Houdt hier dus rekening mee en voorkom dat het te lang duurt, sommige honden kunnen zelf niet zo goed stoppen en hebben hierbij dus wat hulp nodig..

Niet iedere hond is fan van spelen met andere honden. Dit kan komen door negatieve ervaringen tijdens spel of andere interactie met honden. Of omdat de hond bijvoorbeeld wat ouder wordt. Even spelen is dan vaak leuk maar het wordt bij oudere honden ook snel te veel.
Daarnaast is het ook heel normaal dat een hond niet zomaar met iedere willekeurige hond wil spelen. Tijdens het wandelen in bijvoorbeeld de bossen of in losloopgebieden zien we vaak misverstanden ontstaan omdat veel baasjes er van uitgaan dat honden altijd met andere honden willen spelen. Dit is dus absoluut niet waar. Het kan voor honden heel veel stress geven om “verplicht” andere honden te moeten ontmoeten wat weer zou kunnen uitmonden in een conflict tussen honden.

Wanneer je jouw hond laat spelen zorg dan voor een goede match, kijk bijvoorbeeld naar leeftijd en grote. Met name wanneer jonge honden samen spelen is verstandig om hier naar te kijken. Zij moeten beide nog leren en door een groot verschil in grote kan het soms minder leuk zijn. Stabiele volwassen honden zijn vaak mooi leermeesters, zij kunnen ondanks verschil in grote zich vaak aanpassen en op een nette manier hun grenzen aangeven.

Spelen is dus belangrijk en leerzaam maar hoeft dus niet zomaar met iedere hond. Het is fijn als jouw hond een paar vaste speelmaatjes heeft.